انواع مدارهای ماهواره ای
ماهوارهها به دور زمین در یک مسیرِ بسته، که آن را مَدار مینامند در حال گردش هستند. ناظری که خارج از جو زمین قرار گرفته و به زمین مینگرد، مشاهده میکند که ماهوارهها در مسیرهایی به دور زمین در حال چرخشند. این مسیرها میتوانند دایرهای یا بیضوی یا حتی مربعی باشند؛ اما مرکز زمین در هر حالت در مرکز این مسیر یا در نقطه کانونی آن قرار میگیرد. ماهواره در صورتی که تحت تأثیر نیروهای جاذبهٔ دیگری قرار نگیرد، همواره در صفحهای به نام صفحه مداری به گردش خود به دور زمین ادامه میدهد. حرکت این صفحهٔ مداری، به دورهٔ مداری و زاویهٔ صفحه، با مدار استوا بستگی دارد. اگر این زاویه صفر باشد، صفحهٔ مداری منطبق بر صفحهٔ استوایی زمین میشود.
عناصر مداری؛ عناصری ششگانهاند و به تقلید از یوهان کپلر و بر اساس قوانین حرکت سیارهایاش (قوانین کپلر) نامگذاری شدهاند. هر مدار، توسط این شش عنصر بهطور کامل تعریف میشود و مقدارِ «مبدأ» زمانِ اعتبارِ پارامترها را مشخص میکند. برای این پارامترها، به دلیل تغییر جزئی مبناها، هر ۵۰ سال یک مبدأ جداگانه در نظر گرفته میشود تا تغییرات مبناها اصلاح گردد.
مدار واقعیِ (و عناصر مداری آن) اجرام، هنگامی که در معرض آشفتگیهای گرانشی قرار میگیرند، تغییر میکند؛ بنابراین، مدارِ تعریف شده بوسیلهٔ عناصر مداری، فقط تَقریب ریاضیِ مداری در یک زمان خاص است، که مشخصهٔ مبدا؛ بیانکنندهٔ آن است.
عموماً ماهوارهها به روی چهار نوع مدار که بستگی به نوع کاربرد ماهواره دارد، قرار میگیرند:
- مدار پایین زمین(LEO) (به انگلیسی: Low Earth Orbit)
- مدار قطبی(POLAR) (به انگلیسی: Polar Orbit)
- مدار زمینایست(GEO) (به انگلیسی: Geosynchronous Equatorial Orbit Elliptical)
منبع :https://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%85%D8%A7%D9%87%D9%88%D8%A7%D8%B1%D9%87
- مدار بیضوی (به انگلیسی: Elliptical Orbit)
ماهوارههای مدار پایین زمین (LEO)
به ماهوارههایی که در فاصله نسبتاً کمی از سطح زمین قرار دارند، ماهوارههای مدار پایین زمین گفته میشود. بیشترین ارتفاع این نوع ماهوارهها از سطح زمین بین ۳۲۰ تا ۸۰۰ کیلومتر است. مسیر حرکت این ماهوارهها از غرب به شرق و همجهت با دَوَران زمین به دور خودش است.
زمان یک دور چرخش به دور زمین در این مدارها، حدود ۹۰ دقیقه است. این مدارها در ارتفاع نسبتاً کمی قرار دارند، در نتیجه میتوان اجسام نسبتاً سنگین را با یک سیستم پرتابکنندهٔ ساده در آن مدارها قرار داد. گفتنی است که بیشتر ماهوارههایی که در این مدارها قرار دارند، درصد زیادی (حدود ۵۰ درصد) از وقت خود را در سایهٔ زمین میگذرانند و باید مجهز به باتریهایی باشند که بتوانند وسایل الکترونیکی را در این مدت تغذیه کنند. این مدارها معمولاً برای مشاهدات و فعالیتهای ماهوارههای نظامی به کار برده میشوند.
به دلیل نزدیکی فاصلهٔ این نوع ماهوارهها از سطح زمین، سرعت حرکت این ماهوارهها خیلی بیشتر از سرعت دوران زمین بدور خودش است؛ سرعت اینگونه ماهوارهها باید به حدی باشد تا به زمین سقوط نکنند. گاهی سرعت آنها به ۲۷٬۰۰۰ کیلومتر بر ساعت نیز میرسد. برخی از ماهوارههای هواشناسی، ماهوارههای سنجش از دور و ماهوارههای جاسوسی از این نوعاند.
ماهوارههای مدار قطبی (Polar)
نوعی از ماهوارهها را میگویند که مسیر مدار حرکت آنها عمود بر خط استوا و مسیر دَوران آن از قطبهای شمال و جنوب میگذرد. مدار قطبی بی شباهت به مدارات ارتفاع پایین نیست و تنها فرق اساسی آنها در جهت دَوران ماهواره است، ماهوارههای مدار قطبی از شمال به جنوب در گردشند؛ برخلاف ماهوارههای دیگر که از شرق به غرب است.
ماهوارههای مدارات قطبی جهت مشاهده سطح زمین مورد استفاده قرارمیگیرند. وقتی که یک ماهواره مدار قطبی در حال دوران از شمال به جنوب بدور زمین است و چون زمین نیز خود از شرق به غرب در حال گردِش به دور خود است، این نکته باعث جاروب تمام نقاط موجود بر روی سطح زمین میگردد. این کار شبیه پوست کندن یک پرتقال است؛ قسمت به قسمت و در نهایت یک شکلِ تصویرِ کروی از سطح زمین.
بعضی از ماهوارههای هواشناسی، ماهوارههای سنجش از دور و ماهوارههای جاسوسی از این نوعاند.
ماهوارههای مدار زمین ثابت (Geo)
مدارهای زمینایست دوره گردِشی، درست برابر گردش زمین دارند. این مدار، مدار۲۴ ساعته نیز خوانده میشود. این ماهوارهها با سرعتی حدود سه کیلومتر درثانیه در مدار زمینایست حرکت میکنند. برای ردیابی ماهواره احتیاج به سیستم پیچیدهای نیست ماهوارهها در مدار ثابت زمینی، با تعداد کم، امکان ایجاد پوشش زیادی را در روی زمین دارند. به عنوان مثال سه ماهواره در روی این مدار برای پوشش بیشتر سطح زمین (به جز قطبها) کافی هستند.
ماهواره نسبت به زاویهای که ایستگاه زمینی آن را میبیند، ثابت است، در نتیجه احتیاجی به تغییر جهت آنتن نیست ولی تنظیم آن ضروری است تعداد زیادی از ایستگاههای زمینی میتوانند تحت پوشش یک ماهواره در این مدار قرار گیرند بهطوریکه آنتن هر ماهواره میتواند حداکثر ۴۲/۴ درصد سطح کره زمین را بپوشاند. این نوع ماهوارههای در فضا در مکانی ثابت قرار دارند و همراه با دوران زمین بدور خود، میگردند و به دلیل همین ثبات دارای سایهای ثابت (معروف به «جایپا») بر زمین هستند. به مدار geosynchronous مدار مدار زمینایست یا مدار کلارک نیز گفته میشود.
تمام ماهوارههای مخابراتی و تلویزیونی از این نوع هستند.
ماهوارههای مدار بیضوی
این ماهوارهها دارای مداری بیضوی هستند. دو نقطه مهم از مدار این ماهوارهها نقطه اوج و نقطه حضیض آنها است.
- قسمتی که به سطح زمین نزدیک میشوند به نام نقطه حضیض یا perigee نامیده میشود.
- قسمتی که از سطح زمین دور میشود به نام نقطه اوج یا apogee نامیده میشود.
مسیر حرکت و دوران این نوع ماهواره مانند ماهوارههای قطبی از سمت شمال به جنوب است.
چون اکثر ماهوارههای در مدار زمینایست قرار گرفتهاند، این ماهوارهها هیچ پوششی بروی قطبهای شمال و جنوب ندارند. به همین دلیل و جهت پوشش قطبها از ماهوارههای مدار قطبی استفاده میشود. در واقع این نوع از ماهوارهها شمالیترین و جنوبیترین قسمت نیمکرهها را پوشش میدهند.
منبع : ویکی پدیا